Hindistan, teknoloji alanında bağımsızlık yolunda önemli bir adım attı ve ilk yapay zekâ yongası Bodhi-1’i tanıttı. Ola şirketi tarafından geliştirilen bu yonga, büyük ölçekli makine öğrenimi ve otonom sistemler için tasarlanıyor. Bodhi-1’in 2026 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
Ola CEO’su Bravish Aggrawal, 2026 yılında Hindistan’ın ilk yapay zekâ çipini piyasaya sürmeyi hedeflediklerini katıldığı bir etkinlikte paylaştı. Aggarwal, Hindistan’ın TSMC, Samsung ve Intel gibi üçüncü taraf yarı iletken şirketlerine bağlı kalmak yerine kendilerinin AI çipleri üretmesinin önemini vurguladı. Şirket aynı zamanda Sarv-1 bulut tabanlı CPU’lar ve yeni Ojas edge AI çipi de dahil olmak üzere Bodhi serisi AI çiplerinden bazılarını da paylaştı.
Şirket, 2028 yılında daha gelişmiş özelliklere sahip Bodhi 2 modelini de piyasaya sürmeyi planlıyor. Bu çipler, Hindistan’ı yapay zekâ ve gelişmiş bilgi işlem alanında küresel bir güç merkezi haline getirme yolunda önemli bir adım olarak görülüyor. Ola, bu çipleri geliştirmek için şimdiden Arm ve Untether AI gibi endüstri devleriyle stratejik ortaklıklar kurmuş durumda. Şirket ayrıca bulut bilişim alanında da önemli adımlar atıyor ve Cloud hizmetlerini genişletiyor.
Comments